Gevaren beheerst
met HACCP.
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is verplicht voor elk bedrijf dat actief is in de levensmiddelensector. Elk bedrijf is verplicht de voedselveiligheid te garanderen van de producten die zij maakt, verwerkt, verpakt, opslaat, transporteert of verhandelt. Hiervoor moeten de bedrijven hygiëneregels naleven die zijn vastgelegd in het basisvoorwaarden-programma. Ook dient een gevaren- en risicoanalyse uitgevoerd te worden volgens de HACCP-methode.
Wettelijk verplicht.
Het toepassen van HACCP is wettelijk verplicht volgens de Europese Hygiëneverordening (Verordening 852/2004) en is gebaseerd op de principes die zijn beschreven in de Codex Alimentarius. Aangezien de toepassing van HACCP ingewikkeld is en veel tijd kost maakt de wet het mogelijk dat bedrijven gebruik maken van een hygiënecode.
Het bedrijf hoeft dan niet zelf HACCP toe te passen. Hygiënecodes zijn beschikbaar voor bijvoorbeeld de brood- en banketbakkerij, de horeca en voor zorginstellingen. De NVWA en FAVV controleren of bedrijven HACCP of de hygiënecode hebben toegepast en ook op de naleving in het gehele bedrijf.
Certificering
Naast de controles worden bedrijven beoordeeld op voedselveiligheid via certificering. Er bestaan verschillende standaarden voor certificering, zoals BRCGS (Brand Reputation through Compliance Global Standard), IFS (International Food Standard) en FSSC (Food Safety System Certification). Inhoudelijk zijn de verschillen in deze standaarden niet heel groot, maar BRCGS en IFS zijn vooral bedoeld voor producenten van consumentenproducten. FSSC is ook geschikt voor bedrijven die agrarische producten verwerken tot grondstoffen voor de bereiding van voedingsmiddelen.
Certificering is niet wettelijk verplicht, maar geldt als algemene vereiste voor professionele bedrijven in de voedingsmiddelensector.
Je kunt terecht bij Précon met alle vragen over voedselveiligheid, wetgeving en certificering, HACCP en de hygiëneregels.
Waarmee kunnen wij onze klanten helpen?
- Voedselveiligheidseisen in wetgeving en hygiënecodes
- Uitvoeren gevaren- en risicoanalyse
- Opstellen HACCP-plan
- Bepalen en beheersen van CCP’s en OPRP’s
- Verificatie en validatie
- Voedselveiligheid op de werkvloer
- Voedselveiligheidscultuur
- E-learning Voedselveiligheid (HACCP)
- HACCP-team training en begeleiding
Onze aanpak.
Wij ondersteunen bij het toepassen van de hygiëneregels en HACCP. We beschikken over uitgebreide kennis van wetgeving en gevaren en brengen in kaart welke wetgeving en welke gevaren voor jouw bedrijf van belang zijn. Op basis van die inventarisatie maken we een gevarenanalyse en stellen we een HACCP-plan op.
HACCP cursus & leerlijn voedselveiligheid
We hebben ook een uitgebreid aanbod aan cursussen op dit gebied met vier verschillende niveaus. Voor startende medewerkers in productie, voor het HACCP-team en voor strategische functies waarin bijvoorbeeld het inkoopbeleid of kwaliteitsbeleid bepaald wordt. Voor iedere functie en ieder niveau is een passende cursus om voedselveiligheid binnen jouw organisatie op topniveau te krijgen en te houden.
Bekijk hier onze volledige leerlijn.
Cursus Voedselveiligheid (HACCP)
Introductie voedselveiligheid / voedselveiligheid in de praktijk
Op stap met HACCP
HACCP expert training (level 4)
HACCP-team training (level 3)
Veelgestelde vragen.
HACCP is een afkorting van ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. HACCP is een methode die als doel heeft de veiligheid van voedingsmiddelen te beheersen. De methode is gebaseerd op 7 basisprincipes die zijn beschreven in de Codex Alimentarius. De Codex Alimentarius is een verzameling van standaarden voor voedingsmiddelen die wordt beheerd door de World Health Organization (WHO) en de Food and Agricultural Organisation. Het toepassen van HACCP is een wettelijke verplichting voor alle voedingsmiddelenbedrijven in de Europese Unie. De EU-wetgeving is voor een belangrijk deel gebaseerd op de standaarden in de Codex Alimentarius.
HACCP is een methode waarmee binnen een bedrijf wordt nagedacht over de schadelijke stoffen die eventueel in de producten terecht zouden kunnen komen. Deze schadelijke stoffen worden gevaren genoemd. In de gevarenanalyse van HACCP wordt ingeschat welke risico’s deze gevaren vormen voor de gezondheid van de consument. Vervolgens worden maatregelen genomen om de risico’s te verkleinen. Het gehele pakket aan maatregelen en de bijbehorende controles wordt aangeduid als het HACCP-plan.
De 7 basisprincipes van HACCP:
1. Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de signifcante gevaren aan. Ga na welke maatregelen nodig zijn om het gevaar te beheersen.
2. Stel de kritische beheerspunten (CCP’s) vast.
3. Geef per CCP de kritische grenzen aan.
4. Stel vast hoe de kritische grenzen van een CCP’s worden bewaakt.
5. Leg de correctieve acties vast per CCP.
6. Pas verificatie toe.
7. Houd documentatie en registraties bij.
Het toepassen van HACCP is een wettelijke verplichting, echter certificering van een bedrijf is niet verplicht.
De verplichting voor het toepassen van HACCP is opgenomen in Europese wetgeving en geldt voor elk bedrijf dat produceert, verwerkt, distribueert of verhandelt. Certificering is niet verplicht maar wordt wel geëist door de afnemers van producten. In praktijk betekent dat vrijwel alle bedrijven gecertificeerd zijn, inclusief dienstverleners, zoals transportbedrijven en handelsondernemingen. We zeggen dan wel dat het certificaat dient als “license to operate”.
In Nederland houdt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en in België het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) toezicht op het naleven van de regels rondom veilige voedselproductie, distributie en verkoop.
Précon biedt trainingen op het gebied van voedselveiligheid (HACCP) die specifiek voor diverse sectoren zijn ontwikkeld:
Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?
Onze professionals helpen je graag!