Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.
Voedselveiligheid is cruciaal, zowel bij de productie van voedingsmiddelen als bij de productie van verpakkingen voor voedingsmiddelen. Door voedselveilig te werken, zorg je ervoor dat consumenten niet ziek worden van jouw producten. Hieronder geven we je 5 tips om voedselveilig te werken in de verpakkingsindustrie.
Vergeet je handen niet te wassen als je de productie ingaat! Je kunt verpakkingen besmetten met allergenen als je niet goed je handen wast. Stel dat je een mueslireep met pinda’s eet tijdens de lunch en je werkt vervolgens met verpakkingen, dan kunnen resten van pinda’s via je handen in verpakkingen komen. Er is dan een kans dat de pindaresten in voedingsmiddelen komen tijdens het afvullen van de verpakkingen bij de klant. Als een persoon die allergisch is voor pinda’s, dit product vervolgens koopt en eet, kan hij of zij hier erg ziek van worden.
Was je handen in ieder geval in de volgende situaties:
Is een haarnetje verplicht in jouw bedrijf? Draag dan altijd een haarnetje in de productie! Zo voorkom je dat haren in verpakkingen vallen en vervolgens in voedingsmiddelen kunnen komen. Let erop dat je het haarnetje over je oren draagt, ook al zit dit misschien niet zo fijn. Het is belangrijk dat je haarnetje al je haren bedekt, zodat haren worden opgevangen in het netje. Bekijk hieronder de voorbeelden:
Heb je een baard? Draag dan ook een baardnetje over je baard!
Berg persoonlijke spullen, zoals eten, drinken, sleutels en sieraden, op de daarvoor bestemde plekken op vóórdat je de productie ingaat. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld een ring die je draagt, verpakkingen beschadigt. Of dat allergenen van je boterhammen op je werkkleding, en vervolgens in verpakkingen terechtkomen.
Draag geen make-up, valse wimpers en harsnagels, ook deze kunnen in verpakkingen vallen of verpakkingen beschadigen als je ze in de productie draagt.
Per bedrijf verschillen de regels. Vraag daarom altijd naar de specifieke bedrijfsregels in jouw bedrijf.
Ongedierte is een gevaar voor de voedselveiligheid. Zo kunnen knaagdieren en vogels nestjes maken van rondslingerend verpakkingsmateriaal en kunnen resten van dode insecten in verpakkingen terechtkomen. Jouw bedrijf heeft daarom maatregelen getroffen om ongedierte te weren. Maar jij kunt zelf ook helpen om ongedierte te weren:
Houd je werkplek opgeruimd en geordend. Ruim verpakkingsresten en ander afval op. Als verpakkingsresten blijven liggen, kunnen deze per ongeluk via je schoenen, handen of kleding in verpakkingen terechtkomen.
Ruim schoonmaakmiddelen op als je klaar bent met schoonmaken en smeermiddelen als je klaar bent met onderhoud. Zo voorkom je dat deze middelen op de productielijn komen en producten besmetten. Vaak gelden er speciale opslaglocaties voor schoonmaakmiddelen. Let bij smeermiddelen ook goed op het gescheiden houden van food grade en non-food grade smeermiddelen!
Laat geen versleten onderdelen van machines en gereedschap slingeren, maar berg deze op de daarvoor bestemde plekken op. Denk bijvoorbeeld aan schaduwborden voor gereedschap en verzamelbakken voor versleten messen.
Laat jouw medewerkers dan onze e-learning ‘voedselveiligheid in de kunststof verpakkingsindustrie’ volgen of neem vrijblijvend contact met ons op via info@precongroup.com of +31 (0)30 – 65 66 010.
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.