Advies nodig?
Neem vrijblijvend contact op

Word jij HACCP-expert met onze praktische HACCP-training?
Wil jij dé HACCP expert in jouw organisatie en HACCP-team worden? In deze gespecialiseerde HACCP training leer je alles over de 7 principes en 12 stappen van HACCP volgens de Codex Alimentarius, én hoe je een robuust HACCP-plan opstelt. Hiermee ben je een sterke gesprekspartner voor klanten, auditoren en inspecteurs.
Elke HACCP-team heeft een aantal experts nodig. Hoewel de kwaliteitsmanager vaak de leiding heeft, is het essentieel dat jij als expert het team ondersteunt met diepgaande kennis. Als expert in het team stel je de juiste vragen en ben je in staat om de discussie te sturen, samen te vatten en af te ronden. Tijdens deze blended HACCP expert training oefen je veel in de praktijk, leer je beslisbomen voor het bepalen van CCP’s te gebruiken, en ontdek je het verschil tussen verificatie en validatie. Daarnaast passen we de training aan op jouw bedrijfssituatie, zodat je de nieuwste inzichten direct kunt toepassen. Deze training geeft je de meest up-to-date kennis in de praktische toepassing van HACCP. De training biedt hierdoor een frisse blik op HACCP, ook voor de doorgewinterde kwaliteitsmanager!
Voor wie is deze HACCP expert training?
De training is bedoeld voor de kernleden van het HACCP-team, zoals kwaliteitsmedewerkers, teamleiders, productie- en bedrijfsleiders. De training is ook ideaal voor QA-managers die geen achtergrond hebben in de levensmiddelensector of in voedselveiligheid.
De training is ook interessant voor auditoren en handhavers. De training is afgestemd op MBO+/HBO-niveau en is op level 4 van de Britse HACCP-trainingen. Met deze training wordt aantoonbaar voldaan aan de opleidingseisen in Verordening (EU) nr. 852/2004, FSSC 22000 en de IFS- en de BRC-standaard.
Wat leer je tijdens deze HACCP expert training?
Na afronding kun je zelfstandig een HACCP-systeem opzetten, implementeren en optimaliseren. Je herkent voedselveiligheidsrisico’s en neemt effectieve beheersmaatregelen. Bovendien leer je om HACCP duidelijk te communiceren binnen jouw organisatie en ben je een betrouwbare gesprekspartner voor externe partijen zoals klanten, auditoren en inspecteurs. Je leert om op basis van HACCP een managementsysteem voor voedselveiligheid te ontwikkelen. Na afronding van de training krijg je een certificaat.
Onderwerpen HACCP-Expert training
Tijdens de training worden de volgende onderwerpen behandeld:
- De 7 principes en 12 stappen van HACCP volgens de Codex Alimentarius;
- De Food Safety Bow Tie;
- HACCP in Europese wetgeving (EU 852/2004) en standaarden (IFS, BRC, FSSC 22000)
- Het basisvoorwaardenprogramma;
- Risicoanalyse van fysische, chemische, microbiologische gevaren en allergenen;
- Bepaling van CCP’s, OPRP’s en gebruik van beslisbomen;
- Verificatie vs. validatie;
- Het vaststellen van monitoring, correctieve en corrigerende maatregelen;
- Opzetten, beheren en verbeteren van een HACCP-systeem;
- De rol en samenwerking binnen het HACCP-team.
Twee trainingsvormen
Deze training is beschikbaar in twee vormen: een combinatie van online en klassikale sessies, en een volledig klassikale training. Hieronder lichten we beide versies toe. Let bij het inschrijven goed op welke variant je kiest.
Online & klassikale training
E-learning, 3 online sessies en 1 bijeenkomst in Bunnik.
De training bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel is een e-learning cursus waarin de HACCP-stappen en bijbehorende theorie worden behandeld. Dit doe je als deelnemer zelfstandig.
Daarna volgen er 2 online sessies. In het eerste deel worden de 9 definities behandeld en taken en verantwoordelijkheden van het team. In de tweede online bijeenkomst komen de basisvoorwaarden, de verschillende gevaren en de beheersmaatregelen aan bod.
Tijdens de bijeenkomst van een hele dag bij ons in Bunnik zal het gaan over de identificatie van CCP’s en de bewaking ervan. Een belangrijk onderwerp waarover uitgebreid gesproken zal worden.
In de laatste online sessie gaat het over verificatie en ketenbeheersing.
Voor de hele training geldt dat steeds door middels van cases en opdrachten wordt geoefend met de verschillende principes van HACCP. Door de balans tussen opdrachten en theorie worden kennis en vaardigheden gelijktijdig en evenwichtig ontwikkeld. Door de verdeling in de tijd hebben de deelnemers ook voldoende tijd om wat ze geleerd hebben in hun eigen praktijksituatie te onderzoeken en te toetsen.
Klassikale trainingen
E-learning & 3 trainingsdagen in Bunnik
De training bestaat uit verschillende delen. Het eerste deel is een e-learning cursus waarin de HACCP-stappen en bijbehorende theorie worden behandeld. Dit doe je als deelnemer zelfstandig.
Daarna volgen 3 trainingsdagen bij ons op locatie. Op de eerste dag worden de 9 definities behandeld en taken en verantwoordelijkheden van het team. Ook komen de basisvoorwaarden, de verschillende gevaren en de beheersmaatregelen aan bod.
De tweede dag gaat met name over het vaststellen van CCPs en de bewaking ervan. Een belangrijk onderwerp waarover uitgebreid gesproken zal worden.
Op de laatste dag gaat het over verificatie en ketenbeheersing.
Voor de hele training geldt dat steeds door middels van cases en opdrachten wordt geoefend met de verschillende principes van HACCP. Door de balans tussen opdrachten en theorie worden kennis en vaardigheden gelijktijdig en evenwichtig ontwikkeld. Door de verdeling in de tijd hebben de deelnemers ook voldoende tijd om wat ze geleerd hebben in hun eigen praktijksituatie te onderzoeken en te toetsen.
Inschrijven
Opleidingsniveau | MBO+/HBO |
Tijdsduur | 3 dagen |
Certificaat | Ja |
Prijs | € 1295,- excl. btw |
Talen | |
Locatie en data | 24 september 2025, 1 oktober 2025, 8 oktober 2025 09:00 - 17:00, 3 Dagen in Bunnik, Nederlands 30 oktober 2025, 6 november 2025, 13 november 2025 09:00 - 17:00, 3 Dagen in Bunnik, Nederlands |

Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?
Onze professionals helpen je graag!