Betrokken
Hoge klanttevredenheid
Praktisch
Advies op maat
Vakkundig
Breed trainingsaanbod

Update: Etikettering na de Brexit

Sinds 1 januari 2021 is het Verenigd Koninkrijk (VK) officieel uit de Europese Unie (EU) getreden, waardoor zij wettelijk wordt beschouwd als een ‘derde land’ door de EU. Dit resulteert in nieuwe regels voor etiketten bij de export van levensmiddelen naar het VK. De wettelijke overgangstermijn, die vorig jaar verlengd werd vanwege zorgen over de kosten, is inmiddels verstreken.

Vanaf 1 januari 2024 moeten etiketten van levensmiddelen die in Groot-Brittannië worden verkocht, zijn aangepast aan de Britse nationale wetgeving, inclusief de behouden EU-wetgeving. Bestaande etiketten van levensmiddelen die voldoen aan de EU-wetgeving worden niet langer toegestaan op de Britse markt. Voor Noord-Ierland blijft volgens het Noord-Ierlandprotocol de EU-wetgeving van kracht. 

In dit artikel worden de drie belangrijkste wijzigingen op een rij gezet:

  1. Adres van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf: Voorverpakte levensmiddelen die in Groot-Brittannië worden verkocht, moeten voorzien zijn van een Brits adres. Dit is het adres van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf in Groot-Brittannië. Indien de exploitant niet in Groot-Brittannië gevestigd is, moet het adres van de importeur die in het VK gevestigd is, worden vermeld. Deze is immers verantwoordelijk voor de voedselinformatie.
  2. Verwijzingen naar de EU: Verwijzingen naar de EU zoals ‘’EU’’ en ‘’non-EU’’, op producten zoals rund- en kalfsvlees, gehakt vlees, mengsels van olijfolie, eieren en groente en fuit, moeten zijn omgezet naar ‘’UK’’ en ‘’non-UK’’. De etiketteken van voorhoningmengsels die in Schotland worden verkocht, mogen blijven verwijzen naar handelsblokken waaronder EU en niet-EU.
  3. Biologische producten: Importeurs van biologische producten moeten gecertificeerd zijn door een Brits controleorgaan. Op het label moeten het codenummer van het controleorgaan en een verklaring van agrarische oorsprong staan (‘’UK / non-UK Agriculture’’). Het EU-biologo mag gebruikt blijven worden op biologische levensmiddelen. In dat geval moet naast een Britse verklaring van agrarische oorsprong ook een EU-verklaring van agrarische oorsprong (“EU” of “Non-EU Agriculture”) worden vermeld.

Daarnaast zijn in de nationale Britse wetgeving voor bepaalde specifieke productgroepen etiketteringsregels opgenomen die afwijken van de EU-wetgeving. Deze regels zijn te vinden op de britse overheidswebsite.

Geen wetswijzigingen missen?

Onze Food Law Guide is voor u de oplossing. Voor meer informatie neemt u contact op via info@precongroup.com, NL +31 (0)30 65 66 010 of BE +32 (0)11 26 99 07.

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.