Blijf op de hoogte
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.
Verordening (EG) nr. 2021/382 is met ingang van 24 maart 2021 van kracht voor de levensmiddelensector. Het betreft een wijziging van Verordening (EG) nr. 852/2004 inzake levensmiddelenhygiëne. Toezichthouders, zoals de NVWA & FAVV, kunnen de implementatie van deze wetgeving in uw bedrijf dus ook gaan beoordelen.
Op 3 onderdelen zijn wijzigingen van toepassing:
Het voorkomen van kruisbesmetting met allergenen is nu een wettelijke verplichting. Deze verplichting betreft niet alleen levensmiddelenbedrijven, maar ook de primaire sector. Dit kan dus een behoorlijke impact hebben voor uw bedrijf. Bijvoorbeeld:
Terugdringen van voedselverspilling, het gebruik van eetbare voedselbronnen en voedseldonaties zijn voorbeelden van doelstellingen die zullen bijdragen tot de verwezenlijking van een circulaire economie. Om herverdeling van levensmiddelen te bevorderen en eenvoudiger te maken en tevens de voedselveiligheid voor de consument te borgen zijn in de verordening voorschriften vastgelegd. Bijvoorbeeld:
Levensmiddelenbedrijven dragen zorg voor het opzetten, in stand houden en bewijzen dat een passende voedselveiligheidscultuur aanwezig is. Hierbij wordt rekening gehouden met de aard en omvang van het bedrijf. Waarom? Omdat steeds duidelijker wordt dat een bedrijfscultuur waarin voedselveiligheid verankerd is, bijdraagt aan het voorkomen van rampscenario’s. Maar natuurlijk draagt het ook bij tot het stand komen van een veilig en kwalitatief goed product. Een voedselveiligheidscultuur begint bij:
BetrokkenheidIedereen binnen de organisatie werkt samen aan een voedselveilig product. Leiderschap Neem verantwoordelijkheid en neem uw medewerkers hierin mee. Bewustzijn Kennis van gevaren en het belang van voedselveiligheid bij allen. Open en duidelijke communicatie Ook communicatie over afwijkingen en verwachtingen. Beschikbaarheid van voldoende middelen Veilig en hygiënisch kunnen produceren.
Voor het borgen van de voedselveiligheidscultuur binnen uw organisatie, dient u zichzelf o.a. de volgende vragen te stellen:
Wilt u advies, ondersteuning of eens sparren over wat deze wettelijke verplichtingen voor uw bedrijf betekenen en hoe u dit kunt aanpakken? Dan heeft Précon praktische oplossingen voor u. We helpen u graag.
Neem contact met ons op via +31 30 65 66 010 of info@precongroup.com.
Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.