Cultuurmeetmodel.
De voedselveiligheidsstandaarden eisen niet alleen dat je als bedrijf aandacht geeft aan voedselveiligheidscultuur, de progressie die je boekt door de genomen maatregelen moet ook kwantitatief zichtbaar zijn. Hoe maak je een abstract begrip als voedselveiligheidscultuur meetbaar?
Précon heeft hiervoor een cultuurmeetmodel ontwikkeld. Aan de hand van een uitgekiende vragenlijst meten we alle aspecten die voor de cultuur van belang zijn en brengen dit helder in beeld.
Wat levert het cultuurmeetmodel op?
- Voedselveiligheidscultuur kwantitatief gemeten
- Voedselveiligheidscultuur helder in beeld gebracht
- Aantoonbaar voldoen aan normering en eisen
- Betrekt alle medewerkers bij de cultuur
- Aanknopingspunten voor verbeteracties
- Jaarlijks herhalen om verbetering aan te tonen
Onze aanpak.
Stap 1
Voordat we van start gaan met de meting, hebben we eerst een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken we samen wat er al gebeurd is op het gebied van de voedselveiligheidscultuur, wat de bedrijfsdoelstellingen zijn en verzamelen we kerngegevens. Ook maken we afspraken wanneer de vragenlijst wordt opengesteld en hoe lang deze beschikbaar blijft.
Stap 2
De volgende stap is het gereedmaken van de online vragenlijst. Via een link of een QR-code kan iedereen binnen jouw bedrijf eenvoudig toegang krijgen tot de vragenlijst. We leveren hiervoor standaard e-mails aan en een leuke poster op A3-formaat die u in jouw bedrijf kunt ophangen om medewerkers extra te attenderen. Want hoe meer mensen meedoen, hoe beter het beeld van de cultuur binnen de organisatie wordt.
Stap 3
De vragenlijst kan dan door alle medewerkers worden ingevuld. Na de sluitingstermijn, verzamelen wij de gegevens en beginnen we met de analyse van de resultaten. Na de analyse stellen we een duidelijke rapportage op met de bevindingen en aanbevelingen.
Stap 4
Tijdens een adviesgesprek koppelen we de resultaten terug en bespreken we hoe het met de voedselveiligheidscultuur gesteld is. Hieruit kan blijken dat het nodig is om op punten te verbeteren. Als dat zo is, doen we aanbevelingen welke acties hierbij kunnen helpen. Uiteindelijk ga je zelf, eventueel met onze ondersteuning, aan de slag met het maken van een plan van aanpak.
Gerelateerde trainingen.
Veelgestelde vragen.
Voor wetgeving en certificeringsstandaarden is het nodig dat de voedselveiligheidscultuur aantoonbaar wordt gemaakt. Het cultuurmeetmodel van Précon maakt de cultuur inzichtelijk en daarmee aantoonbaar voor de norm.
Een cultuurmeting is de eerste keer een nulmeting: het geeft aan waar je als organisatie staat. Het geeft inzicht in de rol van het management, teamleiders en medewerkers, laat zien of de communicatie over voedselveiligheid effectief is, of mensen aangesproken worden als zaken niet goed gaan en of de praktijk in de organisatie overeenstemt met het beleid.
Na een tijdje kan de cultuurmeting herhaald worden, om het effect van verbetermaatregelen inzichtelijk te maken.
Ons cultuurmeetmodel kan worden ingezet als nulmeting om te peilen hoe de ervaren voedselveiligheidscultuur is. Maar het kan ook dienen als vervolgmeting om de effectiviteit van de genomen maatregelen te meten. Hierdoor krijg je een goed beeld of de inspanningen het gewenste effect hebben gehad en waar nieuwe verbeteringen gewenst zijn
Ja, wil je een goede meting doen van de cultuur binnen een organisatie, dan is het juist belangrijk dat alle medewerkers in de organisatie hier hun mening over geven. Wil de cultuurmeting relevant zijn, dan moeten alle functies en lagen van de organisatie evenredig vertegenwoordigd zijn. Alleen dan wordt zichtbaar waar het goed gaat en waar verbetering noodzakelijk is.
Précon maakt een online vragenlijst beschikbaar voor alle medewerkers. Via een QR-code of via een link in een e-mail krijgen zij toegang tot de vragenlijst. Précon zorgt voor een poster met QR-code en voor e-mailteksten met de link naar de vragenlijst. Medewerkers kunnen de vragenlijst op de eigen laptop, tablet of mobiel invullen.
Hulp nodig bij veilige & eerlijke producten?
Onze professionals helpen je graag!