Betrokken
Hoge klanttevredenheid
Praktisch
Advies op maat
Vakkundig
Breed trainingsaanbod

RCC: ‘Serveersuggestie’’ is geen vrijbrief voor het afbeelden van niet-aanwezige ingrediënten

Fabrikanten plaatsen vaak het woord ‘serveertip’ of ‘serveersuggestie’ op etiketten om duidelijk te maken dat de getoonde afbeelding een gebruiksmogelijkheid weergeeft. Echter blijkt uit een recente uitspraak van de Reclame Code Commissie dat alleen het toevoegen van deze term aan de verpakking, niet altijd genoeg is om misleiding te voorkomen. In dit artikel meer over de recente uitspraak aangaande noedels.

Bij de Reclame Code Commissie kwam een klacht binnen tegen een zakje noedels. De afbeelding op de verpakking toont groenten die niet aanwezig zijn in het product. De Commissie gaf de aanklager gelijk, omdat de verpakking misleidend zou zijn. Ook toen de fabrikant de uitspraak bestreed, hield de Reclame Code Commissie voet bij stuk; het etiket had duidelijker moeten zijn over de afwezigheid van de groenten.

Toelichting van de klacht

De klacht betrof de verpakking van ‘Nissin Soba Wok Style Teriyaki’ (110 gram) van Nissin Foods. Op deze verpakking staat een foto van een bord noedels waarin ook groene en oranje groenten en schijfjes paddenstoel te zien zijn. Hierbij wordt een deel van de noedels opgetild door eetstokjes. De verpakking bevat weliswaar de term ‘serveersuggestie’ bij de afbeelding, maar de aanklager beweert dat dit niet duidelijk weergeeft dat de verpakking de afgebeelde groenten niet bevat. In een uitspraak van 6 februari gaf de Reclame Code Commissie de aanklager gelijk en raadde de fabrikant aan om deze verpakking niet meer te gebruiken.

De oorspronkelijke uitspraak

De uitspraak richtte zich met name op het feit dat de afwezigheid van de ingrediënten uitsluitend blijkt uit de lijst van de ingrediënten. In het eerdere Teekanne-arrest (waarbij het ging om een verpakking vanille-frambozenthee waar geen vanille of frambozen in zaten) kwam voort dat dit misleidend is. Het gebruik van de term ‘serveersuggestie’ is in dit geval niet duidelijk genoeg; ook uit de rest van de verpakking moet blijken dat de wortel en champignon apart toegevoegd zijn. De Commissie haalt een voorbeeld aan van een rookworst verpakking waarop ook boerenkool wordt afgebeeld. In dat geval zou de consument niet aannemen dat de verpakking ook boerenkool bevat. Bij de noedels ligt dit anders, omdat er diverse verpakkingen op de markt zijn waar wél groenten aan toegevoegd zijn. Daarnaast zijn de afgebeelde groenten niet zodanig vers of verser afgebeeld dat duidelijk is dat deze bij het serveren zijn toegevoegd.

Tegenargumenten

In reactie op deze uitspraak beargumenteerde Nissin Foods dat de Commissie niet alle elementen meegenomen zou hebben in de beoordeling. Zo zouden de opgetilde noedels bewust geen groenten bevatten en liggen de paddenstoel en wortel bewust óp en niet tússen de noedels in het kommetje. Enkel de lente-ui, die wel aanwezig is in de verpakking, ligt tussen de noedels. Ook zouden de commerciële en wettelijke benaming niet duiden op de aanwezigheid van de groenten, en worden de groenten ook niet afgebeeld in de bereidingsinstructies. Daarnaast zou de term ‘serveersuggestie’ een duidelijke en vastomlijnde betekenis hebben. Namelijk een suggestie van de mogelijkheden van het product en geen precieze weergave van de ingrediënten.

De uitspraak wordt bevestigd

In reactie op deze argumenten oordeelt het college dat de Commissie wel degelijk de gehele verpakking heeft meegenomen in haar oordeel. Uit de foto op de verpakking blijkt niet dat de wortel en paddenstoel afzonderlijk zijn toegevoegd. Ze zien er namelijk niet beduidend verser uit dan de lente-ui. En zelfs als dit verschil er wel was, is het zo subtiel dat het de gemiddelde consument zal ontgaan. Ook het optillen van de noedels verduidelijkt te weinig. Daarnaast kan er niet worden aangenomen dat de consument het begrip ‘serveersuggestie’ altijd zal interpreteren als een suggestie van de mogelijkheden van het product. De consument kan het immers ook opvatten als een weergave van het product nadat de exacte bereidingswijze op de verpakking gevolgd is. De NVWA vereist dat de afbeelding bij de serveersuggestie altijd duidelijk toont dat iets wordt toegevoegd dat niet aanwezig is in de originele verpakking. Het etiket voldoet niet aan deze eis. Al met al wekt de verpakking de indruk dat het product groenten bevat die er niet in zitten. En dit blijkt alleen uit de lijst van ingrediënten. Dit is misleidend en daarom wordt de eerder genomen beslissing bevestigd.

Een wijze les voor artwork designers

Het plakken van het woord ‘serveersuggestie’ bij een afbeelding van het bereide product is dus geen vrijbrief om allerlei ingrediënten af te beelden die niet in de receptuur van het product zitten. Ook uit de rest van de verpakking (en niet alleen uit de ingrediëntenlijst) moet blijken dat deze ingrediënten niet aanwezig zijn. Dat vraagt wel wat creativiteit van de ontwerper van de verpakking. De NVWA geeft als tip om de ingrediënten bijvoorbeeld op een apart bord af te beelden. Een optie die wellicht wat meer tot de verbeelding spreekt is het afbeelden van een snijplank op de achtergrond met daarop een deel van de gesneden groenten, om te illustreren dat deze apart zijn toegevoegd.

Meer weten?

Neem contact met ons op via info@precongroup.com of +31 (0)30 – 65 66 010.

Terug naar overzicht

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief, onze maandelijkse blik op food en non-food kwaliteitsmanagement.